Saunassa terveyteen vaikuttavia tekijöitä ovat lämpö, kylmä, kosteus, ja vesi, joista jokainen erikseen on voimakas luonnollinen hoitokeino. Saunomisen aikana vaihteleva lämpötila, kosteus ja löyly kiihdyttävät ja virkistävät elimistön hermosäätelyjärjestelmiä ja laajentavat kudosten hiussuonistoa. Saunassa lämmin ilma parantaa ihon verenkiertoa. Sauna sopii jalkojen ja käsien huonosta verenkierrosta kärsiville. Saunominen lisää hikoilua, kiihdyttää ja vahvistaa sydän- ja verenkiertojärjestelmän toimintaa ja lisää verenkierron ja umpieritysjärjestelmään vaikuttavan autonomisen hermoston reaktioita.
Iho on tärkeä kuona-aineita erittävä elin. Ihossa yhden neliömetrin pinta-alalla on lähes sata hikirauhasta ja 10 talirauhasta. Hiessä erittyy samoja aineita kuin virtsassa (natrium, kalium, kloori ja tyyppipitoisia aineenvaihdunnan kuona-aineita). Hiessä poistuu puolta enemmän mineraaleja kuin virtsassa. Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivälle virtsa-aineen ja virtsahapon eritys on hyödyllistä. Ihon punertuminen johtuu verenkierron voimistumisesta, jolloin verenkierto tuo lämpöä ihon pintaan, missä hikoilu viilentää ihoa. Pintakerroksen verimäärä lisääntyy kuumassa keskimäärin litran verran.
Saunominen aiheuttaa fysiologisia muutoksia elimistössä ja siksi saunomiseen liittyy muutamia normaaleja ja terveitä oireita: väsymys, uneliaisuus saunan jälkeen sekä runsas hikoilu. Japaniilaisessa tutkimuksessa todettiin pumppaustehon paraneminen ja sydämen koon pieneneminen (verisuonten laajenemisesta aiheutuva virtausvastuksen pieneneminen). Varoittavia oireita: päänsärky, verenpaineen kohotus, hengitysahdistus, rintakipu.
Hunaja ja sauna
Hunaja on ainutlaatuinen ja puhdas luonnontuote. Pääosin se on rypäle- ja hedelmäsokeria, joskin siinä on 30 eri luonnon sokeria. Hunaja sisältää vettä, kivennäisaineita, entsyymejä, C- ja B-vitamiinia. Hunaja on monikäyttöinen, ruoanlaitosta terveydenhoitoon. Hunajan glukoosioksidaasientsyymillä on bakteereja tuhoava vaikutus. Kansanlääkinnässä sitä on käytetty bakteeriperäisten tulehdusten hoitoon ja haava- sekä palovammavoiteena. Hunaja edistää ruoansulatusta, sen vuoksi on hyvä nauttia sitä päivittäin. Teelusikallinen hunajaa aamuin illoin on tehopaketti terveyden ylläpitämiseksi.
Hunaja soveltuu niin sisäisen kuin ulkoisenkin terveyden vaalimiseen. Sisäisesti se käy flunssan oireiden lievitykseen, ruoansulatukseen ja elimistön virkistykseen. Hunajan ulkoista käyttöä suositellaan saunan yhteydessä, sillä sen poistaminen iholta vaatii lämpöä ja lämmintä vettä. Hunajan käyttö kotisaunoissa on yleistynyt, sillä se pehmittää ja rentouttaa lihaksia ja antaa levollisen yöunen. Hunajan avulla ihohuokoset aukeavat ja elimistö on vastaanottavainen hunajan hoitaville ominaisuuksille. Hunaja soveltuu myös erilaisten hauteiden tekemiseen. Kuivat kädet ja jalanpohjat voi pehmittää hunajakääreellä. Ihon hoidossa on menestyksellisesti käytetty voiteita, jossa on osana mehiläisvahaa.
Tuhkasauna
Tuhkaa on käytetty kansanperinteessä jo ammoisista ajoista. Tuhka sisältää kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, rautaa, kuparia, booria, mangaania. Koivun tuhka on tuhkista rikkainta. Tuhkasaunan valmistelu aloitetaan polttamalla pesässä koivupuita, koska yleinen hoitotuhka suomalaisilla on ollut juuri koivuntuhka. Käyttöalueet: ihottuma, kynsi- ja jalkasienet, reuma, syöpä, solumuutokset. Hoidon kesto 1,5- 2 tuntia. Sopii kaikille. Saadaan tehdä ryhmälle 4-10 hlö
Morsiussauna
Morsiussauna on vanha suomalais-karjalainen perinne ennen häitä, jonka avulla morsian valmistautuu tulevaan elämänmuutokseen. Morsian uskoo, että sauna puhdistaa hänet ennen avioliittoa, eivätkä pahat henget pääse häneen käsiksi. Morsiussaunaperinteet ovat vaihdelleet maan eri osissa huomattavasti, joten yhtä oikeaa tapaa järjestää sauna on nykypäivänä mahdoton määritellä. Saunominen on nykymorsiamelle erityinen tilaisuus. Morsiussaunassa laitetaan hetkeksi syrjään häähyörinä teemaväreineen ja keskitytään itse asiaan, naimisiin menoon ja sen herättämiin tunteisiin. Morsiussaunaan kuuluu monenlaista ohjelmaa: laulamista, vihtomista, morsiamen kylvettämistä ja kaunistamista. Morsian istuu katajanoksien päälle muistutuksena siitä, että avioliitto ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Saunassa tehdään taikoja. Yksi tärkeimmistä morsiussaunan taioista auttaa unohtamaan vanhat mielitietyt.
Tuhkimon stressinpoistosauna
Suola ja hunaja yhdistyvät hoitavaksi kokonaisuuksiksi, niin kauneuden kuin terveydenkin hoitona. Ihoa kuoritaan karkealla suolan ja hunajan seoksella. Hoito tehdään saunassa, jossa iho lämpenee. Tuhkimon hoitosaunan käyttöaikana keho puhdistuu, elimistö rentoutuu, kuona-aineita poistuu. Riittävä juominen on tarpeen hoidon jälkeen. Saunomisen aikana hunaja-suola seosta levitetään nivelten, pohkeiden ja kipeiden paikkojen päälle. Seosta ei saa levittää päähän, kasvoihin suonikohjujen päälle. Saunassa ollaan niin kauan kuin Tuhkimo tansseissa, eli sydän haluaisi jäädä. Hoidon kesto on 2 tuntia. Sopii kaikille. Saadaan tehdä ryhmälle 4-8 hlö
Tervasauna
Tervaa käytetään suomalaisessa saunassa. Tarvitaan aitoa hautatervaa, johon sekoitetaan öljyä. Kuivaan ihoon sivellään tervaöljyseosta saunassa. Voidaan käyttää koko iholle tai paikallisena hoitona ongelma-alueelle. Löylytetään, kunnes on kokonaan hikoiltu. Tämän jälkeen iho pestään puhtaaksi. Hoito voidaan uusia 2-4 kertaa muutaman päivän välein. Käytetään ihottumien hoidossa, myös reumahoidossa. Tervasaunan jälkeen juodaan vettä reilusti. Hoidossa menetetään nesteitä ja kuonat lähtevät voimakkaasti liikkeelle. Tervasta valmistetaan erilaisia hoitotuotteita: tervakusi, joka käytetään löylyveteen. Liian vahva seos kirvelee silmiä. Pikiöljyä käytetään flunssaan, keuhkoputkitulehdukseen, kurkkukipuun, korvasärkyyn, ihottumaan, pesuaineallergioihin, psoriasikseen, laskimolaajentumiin, hyönteisten puremiin, haavoihin ja naarmuihin sekä hiuspohjan hoitoon. Tervavoiteella hoidetaan psoriasista, ihottumia ja kuivaa atooppista ihoa. Öljyn valmistukseen käytetään kasviöljyä, yrttiuutetta ja pikiöljyä.
Kleopatran sauna
Muinaiset egyptiläiset huolehtivat itsestään ahkerasti. He käyttivät paljon aikaa hygieenisiin ja kosmeettisiin toimenpiteisiin. Muinaisessa Egyptissä sauna oli kaksikerroksinen. Ensimmäisessä kerroksessa lämmitettiin kiuas ja sen jälkeen höyry ohjattiin toiseen kerrokseen erikoisputken kautta, jotka oli tehty kivestä. Tämän rakenteen avulla voitiin käyttää erilaisia yrttejä ja eteerisiä öljyjä. Myös käytettiin erilaisia voiteita. Kuningatar Kleopatra tiesi erittäin hyvin, miten ihoa tuli hoitaa. Kylvyt olivat siihen aikaan arvostettuja nautinnon ja kauneuden lähteitä. Tänä päivänä on olemassa ”Kleopatran kylpy” nimellä monenlaisia versioita. Kleopatran saunan lähtökohtana ovat saunan sopiva erikoislämpö ja kosteus. Hoitavista aineista tärkeimmät ovat maito ja hunaja. Käsittelyn jälkeen iho pehmene, kirkastuu ja tuntuu hieman rasvaiselta.
Turvesauna
Ihon puhdistus, vartalon rentoutuminen. Hoitoon kuuluu: hieronta energiaharjalla, suihku, saunominen, turvehoito koko vartaloon, vesi/tee. Hoidon kesto noin 2 tuntia.
Turvehaude
Hoitava vaikutus tulee siitä turvekerroksesta, joka on suorassa kontaktissa ihoon. Kerroksen paksuus on niin suuri, että iho peittyy hoitoturpeella. Tällöin hoitoturvetta kuuluu 1,5 kg yhteen kokovartalonaamioon. Hoitoturvetta ei sekoiteta vedellä juuri lainkaan ja lämmitellään ennen Turvehoitojen perinne on ikivanha. Turve on ollut terveydenhoidossa ja lääkinnällisessä käytössä yli 200 vuotta. Suovedellä hoidettiin ihottumia ja kolotuksia, sekä reumaa. Perinteisesti tiedetään, että hoitoturve otetaan koskemattomasta suosta. Hoitoturpeeksi sopiva suokerros muodostuu satojen vuosien kuluessa. Mitä suurempi maatumisaste on, sitä geelimäisempää ja helppokäyttöisempää lopullinen jalostettu hoitoturve on. käyttöä. Hoitoaika on yleensä 30 min ja silloin turvekylvyn lämpötila laskee noin yhden asteen. Turvehaude voidaan antaa neutraalilämpöisenä tai kylmänä. Joissain tapauksissa turvekääre voidaan pitää hoidettavalla iholla jopa yön yli, esim. kihtiä hoidettaessa. Syväpuhdistaa ihoa, vähentää kipuja (reuma, nivelkipu, lihaskipu), rentouttaa lihasjännitystä, hoitaa ihottumaa, auttaa virtsatietauteihin, poistaa kuona-aineita. Hoitoon kuuluu: hieronta energiaharjalla, suihku, saunominen, turvetta käytettään kokovartaloon 1,5kg + hauteeseen lämpölakana + huopa. Lopussa suihku, vettä/teetä. Hoidon kesto noin 2 tuntia.
Turvehoito
Turvehoitojen perinne on ikivanha. Turve on ollut terveydenhoidossa ja lääkinnällisessä käytössä yli 200 vuotta. Suovedellä hoidettiin ihottumia ja kolotuksia, sekä reumaa. Perinteisesti tiedetään, että hoitoturve otetaan koskemattomasta suosta. Hoitoturpeeksi sopiva suokerros muodostuu satojen vuosien kuluessa. Mitä suurempi maatumisaste on, sitä geelimäisempää ja helppokäyttöisempää lopullinen jalostettu hoitoturve on.
Hyödyllisen vaikutuksen happamuus tulisi olla noin pH 4. Turpeessa esiintyy luonnossa tunnettuja, ihmisille vaarattomia bakteereja. Rikkivety poistaa kuona- ja myrkkyaineita kehosta. Turve on määritelty EU:n direktiiveissä kosmetiikkateollisuuden raaka-aineeksi ja sitä koskevat kaikki ihonhoitoaineille asetut EU:n tutkimusmääräykset. Suomalaisten hoitoturpeen käyttö on nykyisin lisääntymässä. Kylpylöissä saa turvehoitoja. Kosmetologit käyttävät turvetta kauneuden hoidossa. Turpeen käyttömahdollisuudet ovat monenlaiset. Käyttöalueet: allergiat, haavaumat, ihotaudit, reuma, tukihoidot (kihti, kilpirauhanen vajaatoiminta), hormonaalinen toimintahäiriö, kuukautiskivut, vaihdevuosivaivat naisille ja miehille, kosmeettinen käyttö, selluliittihoito.
Vihtominen
Vihta kuuluu olennaisena osana suomalaiseen saunomiseen, se vilkastuttaa verenkiertoa ja antaa saunaan hyvän tuoksun. Sillä hierotaan kehoa ja nostetaan sen lämpötilaa. Tämä prosessi stimuloi verenkiertoa ja parantaa aineenvaihduntaa. On parempi käyttää vihtaa vasta kun ottaa toista kertaa löylyä ja kun on hikoillut. Vihtominen kannattaa aloittaa ensin rauhallisesti ja varovasti. Hoitoja varten (kuten kuppaus ja tuhkimon sauna) vihtominen aloitetaan alkupesujen jälkeen jalkapohjista.
KOIVUVIHTAA on sanottu vihtojen kuninkaaksi. Se on toiminut ennen saippua-aikaa peseytymisvälineenä, sillä lehdistä tulee limaista ainetta. Vihtoessa irtoaa pakkiaineita, fenoleita ja saponiinia. Koivuvihdalla on miellyttävä tuoksu ja se puhdistaa ja elvyttää ihoa, rentouttaa lihaksia, hoitaa tulehduksia ja niveliä. Koivuvihdan tuoksua suositellaan keuhkopotilaille, sillä se helpottaa limaneritystä.
EUKALYPTUSVIHTA on miellyttävä tuoksuineen ja muutama oksa antaa saunalle parantavan tuoksun. Sen vaikutus on tulehdusta poistava ja antiseptinen, sopii hyvin hengitystiesairauksien hoitoon. Eukalyptuksen oksia voi tuoda matkatuliaisina ja laittaa vaikka oksa tai kaksi mukaan koivuvihtaan.